Hydrologické údaje a navrhovaná PPO


Území obce a v podstatě i celého okresu Uherské Hradiště se nachází v povodí řeky Moravy, samotná obec patří k pravobřežnímu systému sídel Staroměstska. Řeka Morava tvoří tzv. "páteř" vodohospodářského systému celého okresu. Morava je zcela regulovaná a má upravené koryto v celé délce zájmového území obce. V obci samotné se nenachází žádná původní vodoteč. V severní a západní části obce, téměř na hranici katastru, je veden Zlechovský potok, který se následně vlévá do Moravy. Zlechovský potok je pravostranným přítokem Moravy. Na levém břehu Moravy v katastru obce je poměrně rozsáhlý lužní les.


Na základě popsaných vodních toků, které ať už přímo nebo nepřímo ovlivňují případné povodňové stavy v obci Kostelany, lze jednoznačně konstatovat největší nebezpečí vleklé povodně od řeky Moravy, dále nebezpečí povodně z přívalových srážek od Zlechovského potoku. Zdrojem ohrožení je také řeka Olšava, zaúsťuje do řeky Moravy v ř. km 143,11, což je 360 m před obcí. Koryto řeky Olšavy je zregulované a břehy jsou vyčištěny od nánosů.


Z hlediska protipovodňových opatření (PPO) je na k.ú. Kostelany nad Moravou plánováno vybudovat hráz podél toku Moravy viz. list opatření a dále grafická část Mapa protipovodňových opatření.