Druh a rozsah ohrožení


Povodně

Povodněmi se podle vodního zákona rozumí přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit škody. Povodní je i stav, kdy voda může způsobit škody tím, že z určitého území nemůže dočasně přirozeným způsobem odtékat nebo její odtok je nedostatečný, případně dochází k zaplavení území při soustředěném odtoku srážkových vod.

Při povodni v Kostelanech nad Moravou dochází k zatopení sklepů a garáží, poškození uloženého majetku, vytopení přízemí rodinných domů, škodám na zahradách, domácím zvířectvu a na materiálech, uložených ve sklepech, přízemích a okolí domů a k zatopení komunikací. Při kulminacích Q100 a vyšších může dojít rovněž k uzavření silničního mostu II/427-002 pro dopravu a pro zásobování a evakuaci nutnosti volit náhradní trasy.



Přirozená povodeň

Vzhledem k převládající povaze povodní - přirozených povodní - přicházejících po nížinném toku Moravy a/nebo Olšavy, lze povodeň předvídat na základě hydrometeorologické předpovědní služby ČHMÚ. S ohledem na pravděpodobné postupové rychlosti a doběhové doby - povodeň vleklého typu - lze vývoj povodňové situace předpokládat a činit potřebná opatření na úrovni obce, zejména varováním obyvatel obce - lidé se stihnou na příchod povodně připravit - odjet s automobily, vynést majetek do vyšších pater, aplikovat ohrazování protipovodňovými prostředky apod.

Přírodní jev - povodeň z přívalových srážek (blesková povodeň) - na Zlechovském potoce - se může objevit zejména v letních měsících a považuje se za výrazné ohrožení obce povodní, kdy se mimořádná událost řeší při nedostatku času, ve ztížených podmínkách vyvolaných výpadky dodávek elektrické energie, komunikačního spojení nebo situací ohrožujících životy.

Místně nejrizikovější a nejrychlejší jsou situace, které přináší bouřky z tepla, nebo přechody jednotlivých studených front a lokálními intenzivními bouřkami. Při těchto situacích mohou spadnout srážky v řádech desítek mm za krátký čas (krátkou srážkovou epizodu) a vyvolat bleskové povodně. Obecně se uvádí velká rizikovost již od 30 mm za krátkou srážku, nebo 50 - 80 mm za srážkovou epizodu.


Ohrožení obce povodní z toků menších

U menších toků – Zlechovský potok – má povodeň náhlý, rychlý a krátkodobý charakter. Povodňová ochrana v těchto oblastech by měla být zaměřena na pravidelnou a účinnou prevenci – varování přichází od výše položených souvisejících obcí Tupesy (HP C7 TU) a Zlechov (HP C8 ZL).


Ohrožení obce povodní z toků středních

přitékají na území obce Kostelany nad Moravou z větší vzdálenosti a samy mají řadu dalších přítoků. Svou velikostí se však stále řadí mezi toky střední velikosti a končí zpravidla jako přítok hlavního toku Zlínského kraje - řeky Moravy.

Řeka Olšava 

hydrologické pořadí 4-13-01-1320 u ústí

Představuje ohrožení pro obec Kostelany nad Moravou v případě souběhu povodně na OlšavěMoravou - rizikem jsou srážky nad 50 mm/m2/24hod v horní části povodí na jižních úbočích Bílých Karpat, dále průsaky, protržení (zvláštní povodeň) nebo masivní přetečení vodních nádrží v horní části povodí řeky Olšavy.

Povodňové průtoky mezi Uh. Brodem, Kunovicemi a ústím Olšavy do Moravy jsou monitorovány hlásným profilem HP A č. 349 v Uherském Brodě a hlásným profilem HP C14 KU v obci Podolí. Na dolním toku inundační území Olšavy splývá s inundačním územím Moravy, kde může Olšava, při souběhu vysokých stavů na Moravě, negativně ovlivnit povodňovou situaci v Kostelanech nad Moravou.


Ohrožení obce povodní z toků velkých

Řeka Morava

hydrologické pořadí 4-13-01-0850

je povodňově dobře zmapovaná a její tok Dolnomoravským Úvalem od Olomouce přes Přerov, kde přibírá levostrannou Bečvu, Otrokovice, kde přibírá levostrannou Dřevnici a Kostelany nad Moravou, kde přibírá levostrannou Olšavu. Rizikem je souběh povodně na Olšavě a na Moravě. Dále průsaky, protržení nebo přetečení hrází. V neposlední řadě vystoupání vody, vývěry a průsaky z kanalizace při vysokých stavech v řece Moravě.

Pro včasnou informovanost o povodnovém stavu na řece Moravě, jsou pro obec Kostelany nad Moravou důležité tyto hlásné profily:

  • Morava - Spytihněv                             HP A č. 345 ve správě ČHMÚ, p.o.;
  • Morava - Uherské Hradiště                 HP C1 UH - ve správě města Uh. Hradiště;
  • Morava - Kostelany nad Moravou       HP C6 KO - ve správě obce Kostelany n. M.


Přirozená povodeň ovlivněná mimořádnými příčinami

Nebezpečný chod ledů nebo nebezpečná ledová zácpa ohrožuje především příhradový most v říčním km 154,300 a jeho pylony ve dně Moravy v Kostelanech nad Moravou.

Na řekách Moravě a Olšavě, ale i na některých menších tocích se jedná o ledové jevy a zátarasy. K tomu může docházet rovněž na Zlechovském potoce od Zlechova - na katastru jde ale pouze o průchod železničním náspem trati 330 Přerov - Břeclav vysoko nad obcí v nezastavěné oblasti a průchod pod státní silnicí II/427 Staré Město - Polešovice, jehož účinky rovněž lidská sídla neovlivní, mohly by ale ovlivnit plynulost komunikace na uvedené silnici.

Sesuvy půdy způsobí rychlé zanesení koryta buď v místě sesuvu nebo níže na toku a následné vybřežení vody na okolní pozemky.

Ochrana před povodněmi - ledové jevy – ZIMNÍ ZPRAVODAJSTVÍ PMO, s.p.



Zvláštní povodeň

Zvláštní povodní se v tomto smyslu rozumí povodeň způsobená:

  • protržením hráze vodní nádrže,
  • poruchou výpustného zařízení vodní nádrže,
  • urychleným vypouštěním vody z nádrže (nad rámec manipulačního řádu) z důvodu bezpečnosti díla.

Příčinou takovéto havárie může být např. porucha, technická závada, zemětřesení, teroristický útok nebo válečný konflikt.