Hlásné profily a srážkoměrné stanice v dPP obce Kostelany nad Moravou



Hlásné profily na řece Moravě


Rozhodným hlásným profilem pro účely varování obyvatelstva před povodněmi i aktivity povodňové komise obce Kostelany na toku Morava je hlásný profil kategorie A č. 345 ve Spytihněvi (ve správě ČHMÚ, p.o.).

Tento profil je vzdálen 10 říčních km protiproudně od města Uherské Hradiště a 15 říčních km od Kostelan nad Moravou. Z analýzy průměrných průtoků vyplývá, že i na tomto území dochází k průtokovým přídatkům z dalších toků z 55,40 m3/s (Spytihněv) na 57,90 m3/s na profilu kategorie C v Uherském Hradišti, HP C1 UH (Vrbka, Březnice, Burava, Kudlovický potok, Jarošovský potok, Zlechovský potok) a dalším přídatkem je jednoznačně řeka Olšava, která se na katastru obce Kostelany vlévá do Moravy zleva od Kunovic.

Pro skutečné monitorování povodňové situace z Moravy v obci Kostelany nad Moravou pak slouží hlásný profil kategorie C – HP C6 KO – Kostelany nad Moravou – Morava - historický příhradový most - první pylon od obce Kostelany nad Moravou je hlásným profilem obce, při hrozbě povodní jak z Moravy, tak Olšavy.

Hlásný profil kategorie C – HP C1 UH - Uh. Hradiště – Morava – lávka pro pěší z Moravního nábřeží do Rybáren.



Hlásné profily na řece Olšavě

Rozhodným hlásným profilem pro účely varování obyvatelstva před povodněmi i aktivity povodňové komise obce Kostelany na toku Olšava je hlásný profil kategorie A č. 349 v Uh. Brodě (ve správě ČHMÚ, p.o.).

Hlásný profil kategorie C – HP C14 KU - Podolí – Olšava – most v střední části obce Podolí je významným profilem pro varování obce Kostelany nad Moravou při hrozbě povodní z řeky Olšavy-



Hlásné profily na Zlechovském potoce

Hlásný profil kategorie C – HP C7 TU - Tupesy – Zlechovský potok – silniční most na křižovatce v obci Tupesy.

Hlásný profil kategorie C – HP C8 ZL - Zlechov – Zlechovský potok – lávka Zlechov nad návsí.



Postupovou rychlost, určující doběhovou dobu eventuální povodňové vlny po řekách Moravě a Olšavě stanovují příslušné měrné průtočné křivky, hlásné profily poskytují dostatečnou dobu pro aktivaci povodňové komise obce a varování obyvatelstva katastru obce Kostelany před povodní.



Srážkoměrné stanice v dPP obce Kostelany nad Moravou


Z hlediska modelování dopadu srážek na povodňovou situaci v obci Kostelany nad Moravou jsou na webovou aplikaci dPP obce zařazeny:


  1. srážkoměrná stanice ČHMÚ – Staré Město (ve správě ČHMÚ, p.o.);
  2. srážkoměrná stanice Luhačovice, Kladná-Žilín (ve správě ČHMÚ, p.o.);
  3. srážkoměrná stanice na MÚ Uherské Hradiště (ve správě města Uh. Hradiště);
  4. srážkoměrná stanice PMO – KS Uherský Brod (ve správě Povodí Moravy, s.p.)
  5. srážkoměrná stanice na OÚ Újezdec - SR S1 UJ (ve správě obce Újezdec); 
  6. srážkoměrná stanice na VD Koryčany (ve správě Povodí Moravy, s.p.)